Gå till innehållet

Ännu fler städer stämmer oljebolag för klimatpåverkan

Nyligen har tre kommuner i USA meddelat att de kommer stämma två oljebolag. Anledningen är bolagens koppling till klimatförändringarna och att kommunerna inte längre har råd med att betala för kraftiga översvämningar, bränder och värmeböljor.

Sedan tidigare har bland annat Kalifornien och New York tagit oljebolagen till domstol, men nu har även kommuner inåt i landet agerat.

LÄS ÄVEN: • New York stämmer oljebolag och miljarddivesterar från fossilindustrin

– Det är viktigt att även röster från inlandet berättar hela sanningen om påverkan av klimatförändringar. När många kanske tänker på förhöjd havsnivå tänker vi på eldsvådor, torka och intensivt regnande, säger Elise Jones, en politiker i Boulder County till Huffington Post. Boulder County är en av kommunerna som nu lämnat in sin stämningsansökan.

Boulder County kämpar fortfarande med följderna av de översvämningar som kommunen drabbades av 2013. Då föll ett års normal nederbörd på fem dagar. 262 hem förstördes och tre människor dog.

LÄS ÄVEN: • Även konservativa tror på klimatförändringar när de drabbas av extremväder

Oljebolagen som stäms är kanadensiska Suncor och amerikanska Exxon Mobil och de anklagas för att ha vilselett allmänheten om deras produkters påverkan på klimatet och nu lämnar notan för att ta hand om miljön till myndigheterna. Målet är att oljebolagen ska vara med och betala för kostnaderna.

En av advokaterna som är involverade i stämningen och som jobbar på Earthrights International, säger till Huffington Post att vi absolut kommer att se fler liknande fall från andra kommuner.

Källa: Huffington Post

Mer att läsa