Gå till innehållet

Ännu ett fall med förgiftade gamar – minst 119 döda

Kappgam. Foto: GabrielBuissart, Sine Saloum, SN., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2131966

Kappgam – en av Botswanas hotade gamarter. Foto: GabrielBuissart, Sine Saloum, SN., CC BY-SA 3.0.

Minst 119 gamar har hittats förgiftade i Maun i Botswana, rapporterar nyhetswebbplatsen Mmegi Online. Av allt att döma har de dött när de ätit förgiftat kött som boskapsskötare lagt ut för att döda lejon som attackerar deras tamdjur. Det senaste halvåret har över 1000 gamar förgiftats i landet.

Birdlife Botswanas chef Kabelo Senyatso berättade för Mmegi Online om händelsen, som är den senaste i en lång rad förgiftningar som drabbat hotade fåglar i Botswana. På platsen där de döda gamarna hittades låg två förgiftade kadaver.

LÄS ÄVEN: • Afrikas gamar på väg att utrotas.

Fågelorganisationen får varannan eller var tredje vecka in rapporter om nya förgiftningar och har flera gånger tidigare i år hittat mellan 150 och 160 döda fåglar och för några år sedan hittades mellan 400 och 500 döda fåglar på samma ställe. Nu är alla gamar i landet utrotningshotade.

– Vi upplever att de flesta boskapsskötare slutar med de här metoderna när vi informerar och utbildar dem. De är egentligen inte ute efter gamarna och vi förstår deras frustration eftersom deras problem inte alltid tas på allvar, men de måste förstå att när de försöker döda djur med gift så riskerar de också att döda många andra djur. Vi har till och med haft fall där barn dött efter att de förgiftats, säger Kabelo Senyatso.

LÄS ÄVEN: • BirdLife hittar på ny fågel för att uppmärksamma gamar.

Gamar är inte bara en viktig städpatrull som hindrar farlig smittspridning eller en viktig hjälp för parkvakter att hitta döda djur i naturreservat, de kan dessutom ge turistintäkter för fågelskådare och fågelfotografer. I både Namibia och Sydafrika är gamturism en framgångsrik bransch.

Källor: Mmegi Online och Sunday Standard

Mer att läsa