Gå till innehållet

Ännu en studie visar att uppvärmningen gör orkaner kraftigare

Orkanen Michael. Arkivfoto: Serena M. Auñón-Chancellor, National Aeronautics and Space Administration (NASA) – https://blogs.nasa.gov/hurricanes/tag/michael-2018/, Public Domain, Länk

Orkaner blir allt kraftigare och det beror på den globala uppvärmningen. Det är slutsatsen från forskare som studerat satellitbilder från 1979 och framåt.

Deras analys visar att den globala uppvärmningen ökat risken för att stormar ska uppnå kategori 3 eller högre i styrka. I snitt har dessa stormar, med vindhastigheter på över 48 meter per sekund, ökat i antal med 8 procent per årtionde sedan 1979. Forskare som inte var inblandade i studien säger till New York Times att resultaten är i linje med vad som var väntat baserat på tidigare forskning och att det är ännu ett bevis för den globala uppvärmningens påverkan på världens extremväder.

Enbart i USA och Karibien har orkaner de senaste årtiondena orsakat skador för hundratals miljarder kronor. I Nordatlanten har stormarna inte bara blivit kraftigare, de varar också längre och uppstår oftare.

Läs även:
• Kan fåglar bedöma orkansäsonger i förväg?
Global uppvärmning gör orkaner större och kraftigare
Forskare: Kan stora skogar skydda mot orkaner?
Våtmarker kan spara miljardbelopp vid översvämningar

Källa: NY Times

Mer att läsa