Gå till innehållet

Ännu en stor ledning stoppas – oljeindustrin oroad, miljörörelsen jublar

Dakota Access Pipeline. Foto: Carl Wycoff from Nevada, USA – Dakota Access Pipe Line, CC BY 2.0, Link

Oljeindustrin och Trump-administrationen har råkat ut för ännu ett bakslag. Den stora oljeledningen Dakota Access Pipeline stoppas på grund av bristande miljöhänsyn. Det är det tredje stora oljeprojektet som stoppas på bara några månader.

Bland det första Donald Trump gjorde när han tillträdde som president var att godkänna den enorma oljeledningen Dakota Access Pipeline. Han har också under sina 3,5 år arbetat intensivt med att försvaga miljölagar och försöka stötta olje- och kolindustrin. I år har dock flera stora projekt stoppats.

Dakota Access Pipeline, som sedan 2017 transporterar ungefär 60 miljoner liter olja om dygnet, måste stängas senast den 5 augusti. Det beslutade en domstol under måndagen eftersom inte den miljömässiga påverkan undersökts tillräckligt noga. En lång kamp från ursprungsbefolkningens och miljörörelsens sida har därmed lett till en viktig seger.

Dagen innan hoppade två energibolag av byggandet av den nästan 100 mil långa Atlantic Coast Pipeline. De menade att oljeledningen, som skulle kosta ungefär 80 miljarder kronor, är för dyr och att det är osäkert hur den kommer påverkas av miljölagar.

I april i år stoppades även oljeledningen Keystone XL av en domstol – återigen på grund av bristfällig miljöhänsyn.

– Vårt system är uppbyggt så att det är väldigt svårt för presidenten att knäppa med sina fingrar och förändra det. Vi har uppdelad makt. Vi har lagar som måste följas. Det är en sak att prata om att avreglera, men en helt annan sak att göra det, säger Joel Reynolds, chefsadvokat för Natural Resources Defense Council Action Fund till Washington Post.

Oljeindustrins företrädare säger att de är “djupt oroade” över den senaste tidens beslut och om Joe Biden vinner presidentvalet i höst har han lovat att återkalla tillståndet för Keystone XL och att alla projekt måste vägas mot deras påverkan på klimatet innan de godkänns. Den senaste tiden har flera möten ägt rum mellan Vita huset och oljebolagschefer, enligt Washington Post.

Källa: Washington Post

Mer att läsa