Gå till innehållet

Ännu en pilgrimsfalk förgiftad – stor belöning utfäst

I januari hittades en död pilgrimsfalk i Skåne. Även denna visade sig vara förgiftad med samma gift som dödade pilgrimsfalkarna i Kristianstad 2012. Nu har BirdLife Sverige utfäst en belöning på 55 000 kronor för avgörande tips om förgiftningen.

Pilgrimsfalken hittades vid Båstad i Skåne, bredvid en död duva som fått gift insmort i fjädrarna. Samma tillvägagångssätt som användes för att förgifta falkarna i Kristianstad 2012.

– Om ett barn hade hittat fågeln, petat i näbben och stoppat fingrarna i munnen hade det utsatts för stor risk. Det här ämnet är oerhört giftigt, berättar Kenneth Bengtsson på Skånes Ornitologiska Förening för TT.

Enligt BirdLife Sverige verkar det vara ett ökande fågelskyddsproblem i Europa. En man i Österrike greps på bar gärning 2012 med att förgifta duvor och polisen misstänkte att han utrotat hela det lokala beståndet av pilgrimsfalkar. Det finns även flera fall med förgiftade pilgrimsfalkar i Storbritannien, så som fyra döda falkar i Wales och ett försök till förgiftning på Irland i somras. Även i några av dessa fall misstänkte polisen duvuppfödare.

Sommaren 2014 hittades ytterligare en pilgrimsfalk död, men i detta fall gick dödsorsaken inte att utreda och polisutredningen lades ner.

Nu finns det troligen bara tre häckande par pilgrimsfalkar i Skåne kvar.

Källor: Aftonbladet, Kristianstadbladet och Birdlife Sverige

Mer att läsa