Gå till innehållet

Ännu en massvarning för klimatet från över 10 000 forskare

All gammelskog bör sparas för att vi ska klara klimatkrisen anser de 11 000 forskarna. Foto: Erik Hansson

För två år sedan gick över 15 000 forskare ut med en varning till mänskligheten om att alldeles för lite görs för att förhindra en miljömässig katastrof. Nu är det dags igen när 11 000 forskare från 153 länder undertecknat ett upprop om att jorden står inför en klimatnödsituation.

– Forskare har en moralisk skyldighet att tydligt varna mänskligheten för alla katastrofala hot och att “säga som det är.” På grund av denna skyldighet och de grafiska indikatorerna som presenteras nedan förklarar vi, med över 11 000 forskares undertecknare världen över, klart och entydigt att planeten jorden står inför en klimatnödsituation, skriver forskarna i inledningen till sitt upprop.

Om vi inte förändrar hur vi lever och skapar stora förändringar globalt för att vända utvecklingen kommer världens befolkning drabbas av “oöverträffat lidande på grund av klimatkrisen”. Förändringarna måste dessutom ske nu eftersom “klimatkrisen anlänt och sker snabbare än de flesta forskare kunnat ana. Det är allvarligare än väntat, hotar naturliga ekosystem och mänsklighetens öde”.

– Klimatkrisen är nära kopplas till överdriven konsumtion i en välbärgad livsstil, skriver forskarna.

De menar också att man inte behöver vara någon raketforskare för att inse att graferna här nedan visar att utvecklingen är på väg åt fel håll.

Klimatrelaterade förändringar från 1979 fram till nutid. Källa: Bioscience

För att vända trenden anser forskarna att det krävs följande:
• Använd energi mycket mer effektivt, inför höga kolskatter för att minska användningen av fossila bränslen och låta resterande fossila bränslen vara i marken.
• Sluta förstörelsen av naturen och återställa naturområden för att låta dem absorbera koldioxid och skapa bättre förutsättningar för biologisk mångfald. All resterande ur- och gammelskog i världen måste skyddas.
• Stabilisera den globala befolkningen, som för närvarande växer med 200 000 människor per dag, med hjälp av etiska metoder som exempelvis skolutbildning för flickor.
• Gå över till att äta mer växtbaserad kost och minska matavfallet.
• De ekonomiska målen måste bort från BNP-tillväxt och istället rikta in sig på att naturen och människor ska må bra.

Läs även:
Över 15 000 forskare i varning till mänskligheten
Över 15 000 forskare: Klimataktivisterna har rätt
• Klimatforskningsförnekare får mer mediautrymme än klimatforskare
99,94% av klimatforskare är överens: mänskligheten orsakar klimatförändringar

Källa: Bioscience

Mer att läsa