Ännu en framgång för de utrotningshotade skedsnäpporna

Skedsnäppa. Foto: Daniel Pettersson

Skedsnäppa. Foto: Daniel Pettersson

Skedsnäppan är en av världens mest hotade arter med färre än 100 vilda par kvar. I november 2013 uppmärksammade vi att skedsnäppor som fötts upp i projektet ”Save the Spoon-billed Sandpiper” (Rädda skedsnäppan) flugit de 8000 kilometerna till sin övervintringsplats.

Två år efter att de första skedsnäpporna släppts ut i projektet har de nu också återvänt till häckningsplatsen i Chukotka, Ryssland och en av dem ser dessutom ut att bära på ägg. Om allt går som det ska är det alltså snart en häckning på gång från en av projektets uppfödda skedsnäppor.

De sparvstora vadarna hotas av många faror på vägen av sin flygtur söderut varav illegal jakt och habitatförlust är de två största. Utan projektet ”Rädda skedsnäppan” hade arten löpt stor risk att utrotas.

Källa: Saving the Spoon-billed Sandpiper