Gå till innehållet

Största förbättringen för hotade arter i Australiens historia när fågelö rensats på djur

Vithuvad petrell. Foto: Danmantle, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25878058

Vithuvad petrell, en av arterna som ökat i antalet sedan Macquarieön rensats på invasiva arter. Foto: Danmantle, CC BY-SA 3.0.

Den största förbättringen för hotade arter i Australiens historia. Det är vad som skett på Macquarieön mellan Australien och Antarktis sedan ön rensats från kaniner och råttor.

Problemen för de många häckande fåglarna på ön började 1890 när den nyazeeländska politikern Joseph Hatch slöt ett avtal med myndigheterna i Tasmanien om att få döda pingviner för att komma åt deras olja (det kan utvinnas ungefär 0,5 liter olja ur en pingvin). På 29 år dödades ungefär 2 miljoner pingviner i området. Ungefär samtidigt började säljägare jaga på ön och förde då med sig råttor, katter och kaniner. Dessa arter ställde till med enorm skada bland öns häckande havsfåglar.

LÄS ÄVEN: • Fågelön Sydgeorgien är äntligen fri från råttor

I slutet av 1900-talet inleddes ett arbete med att rensa ön från de införda djuren. År 2000 var råttorna och katterna utrotade, men kaninerna, som frodades utan fiender, fortsatte att förstöra stora delar av albatrossernas häckningsområden. Satsningen på att ta bort alla kaniner fortsatte och nu, fem år efter att alla kaniner dödats, har utrotningshotade fåglar, så som svartbrynad albatross, ljusryggig albatross, antarktisvalfågel och vithuvad petrell ökat så mycket i antal att de nu inte längre anses hotade.

LÄS ÄVEN: • Möss äter akut hotad albatross – stort problem som nu ska stoppas

Enligt Stephen Garnett, chef för Birdlife Australiens enhet för utrotningshotade arter, är det en av de största enskilda förbättringar för hotade arter i Australiens historia.

– Det krävs stora och oavbrutna investeringar för att göra sådana här insatser, men resultaten blir varaktiga. Det fungerar inte att bara skicka in lite pengar i projektet och sedan lämna det. Man måste verkligen fortsätta, säger Stephen Garnett till The Guardian.

Den här metoden har använts framgångsrikt på flera andra öar i världen och liknande projekt ska nu göras på Dirk Hartog-ön och Kangaroo Island.

Källa: The Guardian

Mer att läsa