
Tjäder. Foto: Erik Hansson
Mark- och miljööverdomstolen i Växjö fastslog i september att det var rätt av Skogsstyrelsen att begränsa en avverkning i en skog som rymmer tjäderspel. Nu har ännu en dom gett Skogsstyrelsen rätt och dessutom poängteras att det är Skogsstyrelsens ansvarsområde att fatta beslut om liknande frågor.
– Det här är en dom i första instans, men nu finns tre domar gällande tjäder i Västra Götaland som går i samma riktning och som är i linje med de begränsningar som vi meddelat, säger Emil Bengtsson, distriktschef på Skogsstyrelsen i Göteborg, i ett pressmeddelande.
LÄS ÄVEN: • Naturupplevelsen: Händelserikt tjäderspel
En viktig detalj i domen är att domstolen anser att Skogsstyrelsen i samband med anmälda avverkningar har ”uttryckligt stöd för att utöva tillsyn över artskyddsfrågor i den mån de hänger ihop med avverkningar som anmälts enligt skogsvårdslagen”. Tjädern är skyddad enligt artskyddsförordningen.
– Här är domstolen tydlig med att det är Skogsstyrelsens ansvarsområde att fatta beslut om artskyddsförordningen och det är också så vi har uppfattat och tolkat lagstiftningen i våra riktlinjer, säger Tove Thomasson, naturvårdsspecialist på Skogsstyrelsen,
LÄS ÄVEN: • Skogsavverkning hotar tjädern i Slovakien – liknande situation i Sverige
Domstolen anser att markägaren kan ha rätt till ersättning om ”pågående markanvändning avsevärt försvåras”, men markägaren får avverka i skogen så länge hen lämnar kvar trädgrupper och kantzoner, samt låter bli att avverka under häckningsperioden.
Domen kan överklagas till mark- och miljööverdomstolen.
Källa: Skogsstyrelsen

Chefredaktör och grundare. Stötta Natursidan – ge bidrag via bankgiro (5114-2529) eller Swish (0730-385 185). Tack! Naturligtvis betalas det skatt på dessa gåvor.
Här kan det finnas en uppenbar nackdel för naturvården och det är att vi inte har möjlighet att överklaga skogsstyrelsens beslut. Nu står det att detta gäller vid avverkningar som anmälts enligt skogsvårdslagen. Har ett pågående ärende där en markägare utförde en ”gallring” i en värdefull lövskog där ett flertal arter fåglar upptagna i artskyddsförordningen lista över fridlysta arter fanns. Mellan 50—70% av träden togs ut bl.a. grova aspar där spillkråkan brukade häcka. Skogskonsulenten bedömde att inget brott mot artskyddsförordningen hade begåtts och länsstyrelsen gick på SS linje och gjorde ingen anmälan. Försökt ”tvinga” länsstyrelsen att agera men utan framgång so far. Vad gör man i detta läge?