Gå till innehållet

Amerikanska veteraner skyddar noshörningar från tjuvjägare

Noshörning. Foto: Maths Nilsson 

I en frivilligorganisation, som finansieras av privata donationer, skyddar amerikanska veteraner noshörningarna i ett reservat i Sydafrika mot tjuvjägare.

Organisationen Tate’s Veterans Empowered To Protect African Wildlife (Vetpaw) består av före detta soldater ur USA:s armé som stridit i Irak, Afghanistan eller på andra platser. Nu kommer deras träning och erfarenhet till nytta för att skydda de hårt jagade noshörningarna i Sydafrika.

LÄS ÄVEN: • Tjuvjakt på noshörningar minskar för andra året i rad

I Sydafrika lever 80 procent av världens noshörningar och tjuvjakten har eskalerat fort. 2007 tjuvsköts 13 noshörningar. 2015 dödades 1200. Sedan dess har siffran minskat något, men tjuvjägarna är välbeväpnade, välorganiserade och hänsynslösa, enligt en talesperson för Sydafrikas regering.

Ryan Tate grundade Vetpaw (ungefär “veterantass”), som organisationen heter, efter att ha sett en dokumentär om tjuvskytte och dödade parkvakter i Afrika. Idag jobbar Vetpaw i ett dussintal reservat på ungefär 200 000 hektar. Förutom att själva patrullera områdena anordnar de träningsläger för lokala guider och säkerhetspersonal.

LÄS ÄVEN: • EU föreslår hårdare straff mot tjuvjakt och illegal handel med vilda djur

Målet med Vetpaw, förutom att stoppa tjuvjakten, är också att hjälpa amerikanska veteraner, som ofta är arbetslösa och drabbade av mentala sjukdomar.

– Alla har PTSD (Posttraumatiskt stressyndrom) när de kommer tillbaka från ett krig. Det finns så många veteraner med träning värd miljarder dollar och regeringen använder dem inte. Jag såg ett behov på två håll och slog helt enkelt ihop dem, säger Ryan Tate till The Guardian.

LÄS ÄVEN: • Sydafrika legaliserar handel med noshörningshorn

Vetpaw är noga med att försöka lösa konflikter utan att skjuta för att döda. Istället lämnas tjuvjägarna över till myndigheterna, men även om antalet arresteringar ökar så minskar antalet som döms och en bristande politisk vilja att se över situationen, menar Ryan Tate.

Källa: The Guardian

Mer att läsa