Gå till innehållet

Amazonas försvagas i snabb takt

Ännu en studie har kommit fram till att Amazonas regnskog närmar sig en brytpunkt och efter det kommer omvandlas till savann. Den här gången visar forskarna att utvecklingen gått väldigt snabbt.

– Vi upptäckte att mer än tre fjärdedelar av regnskogen i Amazonas har tappat i återhämtningsförmåga sedan början av 2000-talet. Det riskerar att få långtgående konsekvenser för biologisk mångfald, kollagring och klimatförändringar globalt, skriver forskarna i sin slutsats i Nature Climate Change.

De kunde också se att förmågan att återhämta sig minskade snabbast i regioner med mindre nederbörd och i delar av regnskogen som är närmare mänsklig aktivitet. Dessutom har Amazonas de senaste två årtionden drabbats av tre stora torrperioder. Flera tidigare studier har visat att klimatkrisen i kombination med avskogningen kan pressa Amazonas förbi tippningspunkter där skogen inte längre klarar att återhämta sig.

Klimatkrisen och överkonsumtionen förvärrar situationen

Skogar bidrar till att skapa regn när löv avger vattenånga som sedan faller ned som nederbörd, men efter torrperioder som stressar och skadar träden och människans skogsskövlingar skapar skogarna mindre nederbörd vilket i sin tur leder till ytterligare torrperioder och ökad risk för bränder. Till slut kommer Amazonas omvandlas till savann enligt forskarnas beräkningar.

Hur snabbt det kommer ske vet inte forskarna, men Dagens Nyheter skriver att tidigare studier pekar på att det kan ske inom 30–40 år “om inte situationen förändras drastiskt”.

– Det här är precis vad flera forskargrupper har varnat för tidigare baserat på modellstudier. Men nu har vi direkta bevis på att vi närmar oss en tippningspunkt. Det är något vi kan se utifrån verkliga observationer av vad som faktiskt händer, sa Tim Lenton, professor vid brittiska University of Exeter, enligt Dagens Nyheter.

2020 visade Stockholm Resilience Center att 40 procent av regnskogen nu har nu så låg nederbörd att det finns en risk för omfattande omvandling. Carlos Nobre, professor och klimatforskare vid Saõ Paulos universitet som ägnat fyrtio år åt att förstå Amazonas, summerade läget så här till Aftonbladet:

– Världen borde vara mycket orolig.

För att själv göra en insats för Amazonas rekommenderar WWF:
• Köp alltid certifierade produkter om de härstammar från regnskogsområden. Var extra noga med produkter som kaffe, kakao (och choklad), banan, vanilj, kanel, cashewnötter och kokosprodukter. Välj då varor märkta med Krav, Rainforest Alliance, Utz, EU-ekologisk och/eller Fair Trade.
• Ät mindre kött.
• Om du är i närheten – ägna dig åt ekoturism i regnskogen. Då ökar värdet för att den ska stå kvar.

Läs även:
Avslöjande foton från Amazonas medan Bolsonaro skröt om hänsyn
• Svenska bankers ”hållbarhetsfonder” bidrar till skövling av Amazonas
• Mänsklighetens köttätande förstör Amazonas
Ökad risk att Amazonas omvandlas till savann
Dubbla hot mot Amazonas: ökande skövling och uppvärmning

Källor: Dagens Nyheter och Nature Climate Change

Mer att läsa