Gå till innehållet

“Amazonas är helt laglöst – miljöbrottslingar får allt större befogenheter”

Skogsbrand i Amazonas. Foto: Expedition 29 Crew, NASA Johnson Space Center. Julian HerzogISS029-E-8032, Public Domain, Länk

Planetens viktiga regnskogar försvinner i snabb takt. Det har avverkats mer i år än på tio år. Försvagade miljölagar i Brasilien gör dessutom att framtiden ser ännu mörkare ut för Amazonas.

Medan regnsäsongen drar in över Amazonas och släcker fler av de över 80 000 skogsbränder som härjat i regnskogen i år, avslöjas att avverkningarna varit enorma i år. De största på ett årtionde. Mer än 9 600 kvadratkilometer regnskog har försvunnit enbart i år. Det motsvarar ett område större än tre Gotland.

Presidenten Jair Bolsonaro har talat om att öppna upp regnskogen för industrin, minska skyddet av naturen och försvaga miljölagstiftningen. Det har han också gjort.

– Det bekräftar att Amazonas är helt laglöst. Miljöbrottslingarna känner att de får allt större befogenheter, säger klimatforskaren Carlos Nobre vid universitetet i São Paulo, till NY Times.

Han menar också att Amazonas närmar sig en tipping point. När den passerats kan den massiva regnskogen börja försvinna helt. Exakt var gränsen går är inte säkert, men många forskare tror att den finns någonstans mellan 20 och 25 procents avskogning. I dagsläget kan 17 procent av Amazonas ha försvunnit.

Källa: NY Times

Mer att läsa