Gå till innehållet

Allt vanligare att sopor dumpas i naturen

Nedskräpning i naturen. Foto: Erik Hansson

Nedskräpning i naturen. Foto: Erik Hansson

Enligt Marlene Rünell, miljöinspektör på Örebro kommun, blir det allt vanligare att folk dumpar sina sopor i naturen. Samma uppfattning har bland annat Kristianstad kommun och Polisen.

– Det senaste året har vi fått in extremt många ärenden, säger Marlene Rünell till P4 Örebror. Hon berättar också att de bara i Örebro län får in fyra tips i veckan från allmänheten om dumpningsplatser i naturen.

Förutom att det riskerar att förorena naturen och ser fult ut så kostar det också stora pengar för kommunen. I de flesta städer i Sverige är det gratis att slänga skräp så länge det sorteras miljömässigt. Att dumpa skräp i naturen kan däremot ge böter eller fängelse i upp till ett år.

Enligt Polisen blir det också allt vanligare med “avfallsbrottslighet” i Sverige. Det handlar om giftigt avfall som dumpas i naturen men också om miljöfarligt gods som skeppas in och ut ur landet. Mattias Lindgren, miljöbrottsexpert vid Nationella operativa avdelningen, menar att man bör vara på sin vakt om ett företag tar ut en väldigt låg avgift för att ta hand om skräp. Då finns en risk att skräpet inte tas om hand på ett miljömässigt sätt.

– Det är skattebetalarna som i slutändan får betala med sina pengar och i värsta fall med sin hälsa, säger Mattias Lindgren.

Källor: P4 Örebro och Polisen.se

Mer att läsa