Gå till innehållet

Allt fler ugglecaféer i Japan – trots kritik

Ugglor på ett ugglecafe i Japan. Foto: Tim Brennan via Flickr https://www.flickr.com/photos/timothybrennan/

Ugglor på ett ugglecafe i Japan. Foto: Tim Brennan via Flickr 

Det finns minst elva olika caféer i Japan där besökarna kan ta bilder med eller klappa levande ugglor. Minst hälften av dem har öppnat de senaste två åren och intresset för dem verkar öka, enligt en artikel i National Geographic. Samtidigt ökar också kritiken mot dem.

Under dagarna innan nyårsafton ökar besöken till Tokyos ugglecaféer eftersom uggla, fukurō, även betyder lycka eller skydd från svårigheter på japanska. Intresset för caféerna märks också om man googlar “owl cafes” och får upp många artiklar om hur häftigt det är att få hålla i vilda ugglor.

På caféet “Akiba Fukurou” serverar de inte kaffe, men man kan däremot få hålla i en av företagets 25 ugglor för knappt 120 kronor. Det är bara ett av Japans minst elva ugglecaféer som erbjuder “uggleterapi” för “trötta hjärtan”, som företaget uttrycker det.

I takt med att caféerna uppmärksammas allt mer växer också kritiken mot dem. En namninsamling har samlat in ungefär 50 000 underskrifter som motsätter sig ugglecaféer och djurrättsorganisationen PETA menar att det är “grymt mot vilda djur att hindra dem från att utföra sina grundläggande beteenden”. Rob Laidlaw, på välgörenhetsorganisationen Zoocheck menar att ugglecaféerna kan orsaka “kronisk stress och försämrande hälsa” för ugglorna. USA:s fågelorganisation Audubon tycker det är oetiskt att ha ugglor i fångenskap. Dessutom hålls ugglorna bundna och deras naturliga sömncykler störs av konstant kontakt med människor.

LÄS ÄVEN: • Ugglekafé – ny trend i Japan

I dagsläget finns det inte några specifika lagar som begränsar användningen av ugglor i caféer och de flesta av ugglorna är troligen födda i fångenskap, men det förekommer äggstölder från vilda ugglors bon som är tänkta att säljas till verksamheter som har ugglor i fångenskap.

Det här är inte första gången det varit trendigt med ugglor som sällskapsdjur. Efter Harry Potter-filmerna blev det populärt med ugglor som husdjur, ett tag. När sedan folk tröttnade på att ha vilda fåglar som husdjur överöstes djurhem av ugglor som ingen ville ta hand om.

Harry Potter-författaren J.K. Rowlings själv var emot fenomenet och menade att ugglor inte vill bo instängda  i en bur eller i ett hus. Samtidigt är det fortfarande lagligt att ha ugglor som husdjur i Storbritannien.

 

Japan’s Animal Rights Center har publicerat den här filmen om hur ugglorna uppför sig på ett ugglecafé:
[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=FcJA0qoD-no”]

Källa: The Guardian

 

Mer att läsa