Gå till innehållet

Allt fler miljöaktivister dödas

Protester i Toronto mot utvinningen av oljesand. Foto: Toban B via Flickr https://www.flickr.com/photos/tobanblack/

Protester i Toronto mot utvinningen av oljesand. Foto: Toban B via Flickr 

Under 2014 ökade antalet dödade miljöaktivister med 20 procent. Enligt en ny rapport från Global Witness dödades varje vecka minst två personer för att de tog ställning mot miljöförstörelse. 

Sammanlagt dödades 116 människor som protesterade mot miljöförstörelse under 2014, men mörkertalet anses vara stort. Som jämförelse dödades 61 journalister under samma år.

Flest miljöaktivister dog i fjol i Brasilien, följt av Colombia (25) och Filippinerna (15), men även i Ryssland, Thailand och Indien har det dödats många miljövänner sedan 2002. Vissa skjuts ned av polisen under demonstrationer, andra av inhyrda mördare.

40 procent av de som dödats tillhör ursprungsbefolkningen som bor i områden som drabbas av miljöförstöring och vanligast var dödsfall i protester mot vattenkraft, gruvor och jordbruk.

Miljöaktivister tvingas också ibland fly sedan de porträtteras som fiender till staten och vissa länder använder antiterroristlagar för att komma åt dem.

Global Witness uppmanar nu den internationella samfundet att övervaka, utreda och straffa de som ligger bakom denna “gömda kris”.

 

Källa: BBC och Global Witness

Mer att läsa