Gå till innehållet

Allt fler kommuner överväger att sluta med nyårsfyrverkerier

Hittills har tre svenska städer utannonserat att de kommer byta ut nyårsfyrverkerierna mot laser- och ljusshower 2017 för att inte djur ska skrämmas och naturen ska skräpas ned. Men allt fler kommuner verkar haka på Linköping, Boden och Lidköpings initiativ.

LÄS ÄVEN: • Linköping, Boden och Lidköping byter nyårsraketer mot lasershow för djurens skull

Umeå har redan utannonserat att de kommer sluta med fyrverkerier 2018 och utlovar då “Sveriges största lasershow“.

I Växjö försöker politikerna förbjuda raketer och smällare helt och även där diskuteras ljusshow, även om inte kommunen arrangerar ett eget fyrverkeri.

Nässjö diskuterar att införa en ljusshow nästa år, istället för fyrverkerierna som de avfyrat varje nyårsafton i snart 17 års tid.

I Karlskoga utreder nu kommunen frågan om att ha en ljusshow i framtiden för att förhoppningsvis minska folks raketskjutande på nyårsafton.

Torshälla bjuder på en ljus- och lasershow i år.

I en Facebook-grupp om Kalmar höjs allt fler röster om att det traditionsenliga fyrverkeriet borde ersättas med en lasershow och arrangörerna Barometern-OT “ska se om det kan bli aktuellt i Kalmar senare“.

Även i Sundsvall diskuteras att byta ut nyårsraketerna mot ljus, men det kommer inte hinna ske i år.
– I januari eller februari kommer vi att göra en utvärdering och då ska det bli väldigt intressant att ta del av utvärderingarna från Linköping och Boden också, säger Maria Åslin, affärsområdeschef på näringslivsbolaget. till P4 Västernorrland.

I Nybro arrangeras fyrverkeriet av en mäklarfirma som säger till P4 Kalmar att det kan vara aktuellt att byta till en lasershow i framtiden.

Det är även en trend som tycks ske utomlands. Det över 800 meter höga huset Burj Khalifa i Dubai har meddelat att det är slut på det traditionsenliga fyrverkeriet och att det istället införs en ljusshow. I Norge har NRK rapporterat om att svenska kommuner slutar med fyrverkerier.

Mer att läsa