Gå till innehållet

Allt fler fjällvandrar, men på nytt sätt

getryggen-storulvan

Getryggen vid Storulvån. Foto: Erik Hansson

Allt fler personer vandrar i de svenska fjällen. Samtidigt som de vana vandrarna som ger sig ut på långa strapatsrika turer finns kvar har de fått sällskap av allt fler som vill ha det lite mer bekvämt – en enkel vandring till en fjällstation med övernattning och vällagad mat. Det menar flera organisationer och turistarrangörer som tidningen ETC talat med.

– Det handlar mer sällan om att gå med 30 kilos packning i flera dagar, och oftare om kortare turer istället. Många vill att det ska vara lite bekvämt, säger Jenny Engström, informationsansvarig på Svenska turistföreningen till ETC.

Av samma åsikt är Peter Fredman, professor vid Etour på Mittuniversitet som forskat om fjällturism i många år. Han menar att det inte längre finns några större trösklar att komma över för att ge sig ut på fjällvandringar och att det är en aktivitet som kommer öka ännu mer i framtiden, men att det är svårt att veta hur mycket det kommer öka.

Det ökande antalet besökare i fjällvärlden har på sina håll till ökad nedskräpning. Alf Kjellström, som är naturbevakaren på länsstyrelsen i Jämtland menar att vandrare numera har med sig mer onödiga saker och är sämre på att bära med sig sitt skräp till soptunnor.

– Fjällvandrarna måste bli bättre på det. Annars är risken att naturen så småningom inte är lika lockande längre, säger han till ETC.

Läs mer:
Vår guide till Ånnsjön, Storlien och Storulvån.
Fler artiklar om de svenska fjällen.
Källa: ETC

Mer att läsa