Gå till innehållet

Allt fler besöker våra nationalparker

Söderåsens nationalpark. Foto: Anki Hammar

Idag den 24 maj är det nationalparkernas dag. Det uppmärksammas bland annat med beskedet att besöken i våra nationalparker fortsätter att öka. 2,7 miljoner besökte Sveriges nationalparker 2018, jämfört med 2,5 miljoner personer 2017. 

En av anledningarna till ökningen är att Sverige under året fick sin 30:e nationalpark, Åsnen i Småland, som under året hade ungefär hade 150 000 besökare. Det kan jämföras med Sveriges mest välbesökta nationalparker Kosterhavet och Stenshuvud med 500 000 besökare vardera, samt Tyresta och Söderåsen som hade 400 000 besök under 2018.

LÄS ÄVEN: • Allt fler svenskar vill bilda fler nationalparker

– Det är bra att se att det finns ett stort intresse för att uppleva Sveriges finaste natur. Som besöksmål hjälper nationalparkerna till att öka förståelsen för varför det är viktigt att skydda och bevara värdefull natur nu och i framtiden. Naturturismen har samtidigt stor potential att utveckla den svenska ekonomin och skapar lokala arbetstillfällen, säger Maano Aunapuu, chef, Områdesskyddsenheten på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: • Nationalparksbesökare är väldigt nöjda, men saknar soptunnor

Naturvårdsverket poängterar också att bildandet av en nationalpark både handlar om att bevara naturen och att underlätta för människor att uppleva naturen. Det kan till exempel göras med vägvisningar, informationsskyltar och ledmarkeringar.

Källa: Naturvårdsverket

Mer att läsa