Gå till innehållet

Allt fler besökare i Sveriges nationalparker

Kungsängsliljor i Ängsö Nationalpark i Stockholms skärgård. Foto: Erik Hansson

Antalet besökare i Sveriges nationalparker fortsätter att öka och det gäller även tiden innan corona-pandemin gjorde att vi sökte oss ännu mer i naturen. Under 2019 registrerades 2,8 miljoner besök i Sveriges 30 nationalparker och 95 procent av dem var nöjda. En extra anledning att fira idag på nationalparkernas dag.

40 000 fler besökare 2019 jämfört med 2018 hade Sveriges nationalparker. Precis som tidigare år ligger Kosterhavet och Stenshuvud i topp med omkring 500 000 besök vardera per år. Störst ökning av besökare under 2019 stod Abisko och Tyresta nationalparker för.

– Det är positivt att se att intresset för att uppleva Sveriges finaste natur fortsatt ligger på en hög nivå. Som besöksmål hjälper nationalparkerna också till att öka förståelsen för varför det är viktigt att skydda och bevara värdefull natur nu och i framtiden säger Maano Aunapuu, chef på områdesskyddsenheten på Naturvårdsverket.

Förutom att 95 procent av besökarna var nöjda eller mycket nöjda uppgav också tre av fyra att deras psykiska välbefinnande ökade efter besöket.

För närvarande pågår två projekt för nya nationalparker. Nämdöskärgården i Stockholm samt området kring sjön Bästeträsk och Ojnareskogen på norra Gotland.

Källa: Naturvårdsverket

Mer att läsa