Gå till innehållet

Allt färre svenskar köper djurdelar på semestern

Elfenbensfigurer i en souveniraffär i Namibia. Foto: Folke Wulf / WWF-Canon.

Enligt Världsnaturfondens och Sifos årliga undersökning om svenskars souvenirköp har andelen som köper produkter av hotade djur minskat med 40 procent på fem år.

– Äntligen börjar det hända saker. Allt fler avstår från souvenirer som är gjorde av vilda och hotade djur. Det är otroligt glädjande att våra kampanjer och uppmaningar att inte köpa elfenben ger resultat, säger Ola Jennersten, naturvårdsexpert på WWF och författare till boken ”Game Change”, som bland annat handlar om tjuvjakten på elefanter, noshörningar och tigrar.

LÄS ÄVEN: • Naturvårdsexpertens nya bok om tigrar, noshörningar och elefanter

Undersökningen är gjord på webben och baserad på svar från 1000 personer som besökt länder i Asien eller Afrika de senaste fem åren. 18 procent uppgav att de köpt souvenirer och prydnadssaker av vilda djur. För fem år sedan var den siffran 30 procent. Även andra djurdelar tycks köpas allt mindre. Andelen som uppger att de köpt produkter med hajtänder har minskat från 6,1 till 2,7 procent, smycken av koraller från 6 till 2 procent och snäckskal har gått ned från knappt 20 till 10 procent.

Undersökningen 2018 jämfört med 2013.

1,2 procent säger sig ha köpt elfenbenssouvenirer, jämfört med 2,2 procent år 2013. En inte obetydlig förändring enligt Ola Jennersten:

– En procent kan ju låta som en liten siffra men det är ju ändå några tusen personer som bidrar till illegal jakt på många elefanter och också påverkar andra att köpa.

LÄS ÄVEN: • Stickprov avslöjar omfattande illegalt elfenben i Europa

En av de viktigaste metoderna för att stoppa den illegala handeln med hotade djur är att minska efterfrågan i hela världen.

Källa: WWF.se

Mer att läsa