Gå till innehållet

Allsvenskt fotbollslag marknadsför minkpälsnäringen

Djurens rätt skickar ut något mindre smickrande bilder på näringen i sina pressmeddelanden. Foto: Djurens Rätt

Djurens rätts bild av minknäringen. Foto: Djurens Rätt

Som vi skrivit om tidigare i vår artikel om minkpälsfarmar satsar intresseorganisationen Sveriges pälsdjursuppfödares riksförbund (SPR) på att förbättra branschens rykte med hjälp av pr-insatser och större öppenhet.

Det senaste ledet i den strategin är att sponsra det allsvenska fotbollslaget Mjällby AIF. SPR betalade bland annat lagets träningsläger på Cypern i våras och på söndag – i matchen mot Elfsborg – har Mjällbys arena försetts med ett fem meter långt minkhus med 13 minkar i. SPR har dessutom representanter på plats som ska informera om verksamheten.

Organisationen Djurens Rätt är mycket kritiska till SPR:s tilltag.

– Detta har inget med idrott att göra, säger Camilla Björkbom, ordförande för organisationen Djurens rätt, till Expressen. Det är ett PR-jippo för en industri som är hotad. Som redan är förbjuden i fem andra europeiska länder. Vill de vara öppna så kan de väl visa hur de gasar ihjäl minkarna på ett otroligt plågsamt vis.

Björn Dahlén, som är länsveterinär i Blekinge, säger till P4 Blekinge att det finns en risk att minkarna blir stressade vid ett sådant här evenemang. Han berättar också att det kommer vara en djurskyddsinspektör på plats under matchen för att bedöma hur minkarna har det.

Mjällby AIF:s klubbchef Jörgen Martinsson, som tidigare var vd för svensk minknäring, menar dock att det inte finns någon risk för att minkarna ska bli stressade, eftersom det har gjorts liknande utställningar tidigare.

Läs mer om den svenska pälsindustrin i vår längre artikel

Källor: P4 Blekinge och Expressen

Mer att läsa