Gå till innehållet

Alla tigrar räddade från turistmålet Tiger Temple

Tiger på det buddhistiska tigertemplet. Foto: Xiquinho via Flickr http://www.flickr.com/photos/xiquinho/

Tiger på det buddhistiska tigertemplet. Foto: Xiquinho via Flickr 

Nu har alla 137 tigrar som tidigare hölls fångna i det hårt kritiserade tigertemplet i Thailand räddats av landets myndigheter. De förs nu till reservat medan flera buddhistmunkar på templet kommer att åtalas.

Igår lämnade de sista tigrarna Tiger Temple. Efter hård kritik mot hur tigrarna behandlats och anklagelser om att templet deltagit i illegal handel gjorde myndigheterna ett tillslag mot templet. Då hittades bland annat 40 döda tigerungar, sex exemplar av den hotade näshornsfågeln samt tigerdelar som skinn och tänder. Myndigheterna misstänker att dessa föremål skulle säljas på den illegala marknaden.

Det bara finns runt 3200 vilda tigrar kvar, men i en rapport från Environmental Investigation Agency (EIA), Australiens Conservation and Environmental Education 4 Life (Cee4life) och Traffic beräknas att det hålls över 7000 tigrar i fångenskap i Kina, Thailand, Vietnam och Laos enbart för att säljas i delar till traditionell medicin. Mellan år 2000 och 2014 beslagtogs 1600 tigrar i fångenskap i Asien. Det motsvarar halva den vilda populatonen.

Tigrarna som räddades från templet var i relativt god kondition och kommer nu att genomgå medicinska kontroller för att fastställa att de mår bra.

Fem män, varav tre munkar, har åtalats för att ha utrotningshotade djur utan tillstånd, men ytterligare åtal är att vänta. Bland annat mot templets högsta ledare. De riskerar fängelse i upp till fyra år. Tigertemplet nekar till anklagelserna.

Källor: CNN och The Guardian

Mer att läsa