Gå till innehållet

Albatrossen Wisdom ruvar igen – ser ut att putsa till sitt eget rekord

Wisdom och hennes partner turas om att ruva ägget. Foto: Dan Clark/US Fish & Wildlife Pacific via Flickr https://www.flickr.com/photos/usfwspacific/

Wisdom och hennes partner turas om att ruva ägget i februari 2016. Nu ruvar Wisdom igen. Foto: Dan Clark/US Fish & Wildlife Pacific via Flickr 

Laysanalbatrossen som kallas Wisdom är tillbaka – minst 66 år gammal och i god form. Då hon dessutom ruvar ett ägg har hon god chans att putsa till sitt eget rekord som världens äldsta häckande vilda fågel. I februari i år blev hon mor åt en unge som döptes till Kükini – hawaianska för “budbärare”. 

Albatrossen Wisdoms partner och ungen Kükiri. Foto: USFWS via Flickr https://www.flickr.com/photos/usfwspacific/

Albatrossen Wisdoms partner och ungen Kükiri, från tidigare i år. Foto: USFWS via Flickr

Det var den 3 december 2016 som Wisdom upptäcktes i kolonin på Midwayöarna. En plats hon återvänt till under lång tid och där hon har sällskap av 70 procent av världens laysanalbatrossar.

Redan 1956 ringmärktes Wisdom för första gången. Då av biologen Chandler Robbins, som också har god hälsa vid 98 års ålder. Samma år som Wisdom ringmärktes första gången konstaterades hon häcka och eftersom laysanalbatrosser inte börjar häcka förrän vid fem års ålder är hon alltså minst 66 år idag.

19 av världens 21 albatrossarter hotas av utrotning. Bland annat på grund av människans fiskemetoder som lurar fåglarna att krokas fast och drunkna, men också på grund av invasiva arter som råttor och kaniner som hotar albatrossernas häckningsområden. Utrotande av råttor för att gynna övrigt djurliv har vi skrivit om förr på Natursidan.se.

Källa: USFWS_Pacific Region

Mer att läsa