Gå till innehållet

Alarmerande få isbjörnsungar

Isbjörnsungar. Foto: U.S. Fish and Wildlife Service via Wikimedia

Isbjörnsungar. Foto: U.S. Fish and Wildlife Service via Wikimedia

En årlig studie på Svalbard om hur många isbjörnshonor som får ungar visar att det är ett riktigt dåligt år för isbjörnarna.

I mitten på 1990-talet fick varannan hona ungar, men den siffran minskade sedan till ungefär var tredje hona. I år följdes 29 isbjörnshonor i studien och enbart tre av dem (drygt var tionde) fick ungar.

– Årets låga siffra kan bero på att vi har haft milda år på sistone med sämre isar, eller så var det bara ett dåligt år. Det är för tidigt att säga att populationen kollapsar. Det är alarmerande, men det är ett ganska litet urval så vi måste vara försiktiga. Om den här utvecklingen fortsätter de kommande åren så kommer det vara ett bekymmer, säger Jon Aars på Norwegian Polar Institute.

Isbjörnarna på Svalbard var nära utrotning när massjakten förbjöds 1973. Sedan dess har isbjörnspopulationen återhämtat sig och fördubblats de senaste 30 åren.

Istäcket i Arktis 2014 var det femte tunnaste som någonsin uppmätts och den här utvecklingen går snabbare än forskare förutsett. Inom några tiotals år kan isen vara helt borta från Arktis under sommaren.

Nu planerar norska Statoil att borra efter olja utanför Svalbard.

Läs mer:
Två nya studier: havsvattennivån stiger snabbare än väntat.
Varmare hav sprider sjukdomar till Arktis.
Internationell kritik mot Kanadas isbjörnsjakt.
Isbjörnar hot mot fåglar när isar smälter.

Källa: The Guardian

Mer att läsa