Gå till innehållet

Åland tillåter jakt på 2000 ejdrar

Ejdrar. Foto: Erik Hansson

Idag beslutade landskapsregeringen på Åland att det får skjutas 2000 ejdrar i vårjakten på ön. Detta trots EU-kommissionens beslut att pröva jakten i Europadomstolen.

Jakten får ske mellan 1 och 14 maj och kvoten är två gudingar (ejderhannar) per jägare och dag. Sammanlagt 2000 gudingar får skjutas, trots att ejderpopulationen på Åland minskat från 30 000 till 5000 de senaste 30 åren. Förutom jakten minskar antalet ejdrar även bland annat på grund av att de är bytesdjur för mårdhund, mink och havsörnar.

EU-kommissionen ska pröva om jakten strider mot fågeldirektivet.

LÄS ÄVEN: • EU kräver att Finland slutar med ejderjakt

Även i fjol tilläts jakt på 2000 ejdrar. Då fälldes dock 2079 fåglar. Detta trots att 2017 var ett katastrofalt dåligt år för ejdern på fler håll i Östersjön. Yle rapporterade att i Västnyland hittades inte en enda unge och i Östnyland var situationen inte mycket bättre.

LÄS ÄVEN: • Katastrofläge för skärgårdens ejdrar

Anledningen att jakten fortsätter på Åland är enligt Camilla Gunell, näringsminister i Ålands landskapsregering, att ”det är en mycket stark tradition på Åland”. På Åland har det istället höjts röster för skyddsjakt på havsörn för att skydda ejdrar.

Källa: Nya Åland

 

Mer att läsa