Gå till innehållet

Akut hotad ibis återintroduceras i Europa – har redan drabbats av illegal jakt

Eremitibis. Foto: Mich77 via Wikimedia

Eremitibisen är listad som akut hotad av IUCN och anses vara en av världens mest hotade fågelarter. Den utrotades i Europa på grund av jakt under 1600-talet, men nu pågår ett fascinerande projekt för att återintroducera arten. Ett projekt som dock redan drabbats av illegal jakt.

Projektet att återetablera eremitibisar i Europa inleddes hösten 2013 och ska pågå fram till år 2019 åtminstone. Projektet har många fascinerande aspekter. 2013 fanns det troligen bara en enda eremitibis i världen som fortfarande flyttade om vintern. Eremitibisen som flyttfågel var i praktiken utdöd. För att projektet med eremitibisar i Europa ska lyckas måste man lära fåglarna att flytta och projekt “Waldrappteam” är det första vetenskapliga försöken att återintroducera en utdöd flyttfågel inom sin ursrprungliga flyttrutt.

LÄS ÄVEN: • Fåglar turas om att dra största lasset under flyttningen

Över 120 eremitibisar ska lära sig att flytta mellan norra Alperna och övervintringsplatserna i  Toscana i västra Italien och det är tack vare ett stort engagemang från Anne-Gabriela Schmalstieg och Corinna Esterer – två tjejer i 20-årsåldern som dedikerar sina liv åt eremitibisarna. Under sex månader per år lever de med fåglarna och sköter om dem från soluppgången till solnedgången sju dagar i veckan. Det inbegriper bland annat att ge dem mat 15 gånger om dagen och att ständigt prata med dem.

Informationsvideo om projektet:
[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=fY053HyXQsQ”]
Klicka här om du inte kan se filmen.

Att de uppfödda eremitibisarna känner igen rösterna är nämligen en förutsättning för att de sedan ska följa med ett lätt flygplan söderut, över Alperna på en över 100 mil lång resa för att lära dem rätt flyttvägar. Eftersom inga flyttande eremitibisar återstår i det vilda måste fåglarna lära sig vägen av människor.

Väl framme i Toscana efter den nästan tre veckor långa resan spenderar Anne-Gabriela och Corinna allt mindre tid med fåglarna för att till slut vänja dem vid att klara sig själva.

Ett stort problem för projektet är dock den utbredda fågeljakten i Italien. Under en tioårig förstudie kom man fram till att 60 procent av alla eremitibisar som dött, orsakades av italienska jägare. Därför har en viktig del av projektet varit att samarbeta med jaktorganisationer i Italien och flera organisationer som jobbar med bevarande av arter. Med tanke på hur många flyttfåglar som skjuts i detta området antas eremitibisprojektet även rädda många andra fåglar.

Informationsvideo om flygturen söderut:
[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=Ijc5pnWkxxc”]
Klicka här om du inte kan se filmen.

Eftersom eremitibisarna förses med sändare kunde man 2012 identifiera en italiensk fågeljägare som sköt två eremitibisar. Mannen dömdes nu i höstas till böter på ungefär 20 000 kronor och har stämts på ytterligare nästan 200 000 kronor av projektet. Han har dessutom mist sin jaktlicens.

LÄS ÄVEN: • Stor undersökning av fågeljakten runt Medelhavet.

Den illegala jakten i Italien har dock fortsatt. Bara under hösten har tre av de akut hotade eremitibisarna skjutits på olika håll i Italien, som är det värsta landet i Europa när det gäller fågeljakt. 5,6 miljoner fåglar beräknas varje år skjutas i landet. Minst en av de skjutna eremitibisarna har hittats svårt skadad och tvingades avlivas.

Waldrappteam har lanserat en namnlista som ska skickas till EU för att protestera mot den utbredda jakten i Italien.

Namnlistan hittar ni här.

Källor: Waldrapp, IUCN, EU Life och Audubon

Mer att läsa