Gå till innehållet

Akut hotad Borneoorangutang skjuten 130 gånger

Sumatra orangutang vars habitat försvinner. Foto: Tbachner via Wikipedia

Nyligen hittades en döende Borneoorangutang i Kutai National Park, Indonesien. Enligt obduktionen hade den 130 kulor i sig. Borneoorangutangen är rödlistad som akut hotad enligt IUCN. Men palmoljeplantageägare ser orangutangen som ett skadedjur och betalar mycket för att få dem skjutna.

Enligt obduktionen så fanns palmoljefrön och ananasrester i dess mage vilket tyder på att orangutangen kan ha ätit odlad mat. Något som kan förklara varför den blev skjuten. Det här är andra gången i år som en Borneoorangutang har hittats skjuten. Enligt en rapport  från 2015 från Jordens Vänner betalar palmoljeföretag i östra Kalimantan lokalbefolkningen kring 10 dollar för varje skjuten orangutang.

LÄS ÄVEN: • Orangutanger på Borneo nu akut hotade

Ungefär 34 400 kvadratkilometer mark i östra Kalimantan är öronmärkt för palmoljeplantager och orangutanger har levt på nästan en tiondel av den ytan, enligt data från 2017 från organisationen ”Orangutan Indonesia Forum (Forina)”. Antalet orangutanger är beräknade till 2 900 individer i området, varav 60 procent lever i nationalparken Kutai. Förlorad livsmiljö är det största hotet mot Borneos orangutanger, olaglig jakt är det näst största hotet.

LÄS ÄVEN: • Vi utrotar våra närmaste släktingar – 60% av världens primater hotas

Luftgevär kan köpas utan licens och används av bönder och plantagearbetare för att jaga bort vilda djur. Nu arbetar polisen och miljöministeriet med att lösa fallet med den skjutna orangutangen. Förra gången en orangutang dödades greps två bönder.

Källa: Mongabay

Mer att läsa