Gå till innehållet

Akut hotad ål säljs i 87% av Sveriges fiskbutiker

Ål (Anguilla anguilla). Foto: Rudolf Svenson / WWF

Ål (Anguilla anguilla). Foto: Rudolf Svenson / WWF

Ålen har ansetts vara “akut hotad” i världen sedan 2008 och i Sverige sedan 2005 års rödlista. Trots det säljs ål i nästan 9 av 10 fiskbutiker och på restauranger kan ungefär 2 av 10 antingen servera eller ta in ål om man säger till i förväg. Det avslöjar Världsnaturfonden WWF i en ny undersökning.

I undersökningen har privatpersoner hört av sig till 101 restauranger och 55 fiskbutiker runt om i landet, utan att det framgick att de ringde på uppdrag av WWF. Det visade sig då att 87 procent av fiskbutikerna säljer ål medan enbart 1 av 10 restauranger har ål i sitt utbud. Däremot uppger ytterligare ungefär tio restauranger att de kan ta in ål om det önskas.

LÄS ÄVEN: • Fortsatt utbrett tjuvfiske av ål i Sverige

– Medvetenheten om att ålen är hotad har ökat i restaurangbranschen. Många har plockat bort den från julbordet och menyerna. Det är ett positivt steg framåt. Men det är illavarslande och olyckligt att många fiskbutiker fortsätter att sälja en akut hotad art, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Även om ålen är akut hotad och trots att internationella havsforskningsrådet ICES rekommenderar att alla mänskliga aktiviteter som hotar ålen ska minimeras så har 216 yrkesfiskare speciell licens i Sverige för att fiska ål. Ibland hävdar butiker och restauranger att de säljer odlad ål och att det skulle vara okej, men det är inte ett alternativ enligt WWF.

LÄS ÄVEN: • 28 europeiska miljöorganisationer kräver totalstopp för ålfiske

– Odlad ål är ung vildfångad ål som sätts i fångenskap och matas för att växa sig stora. I grunden kommer de från samma hotade bestånd som vi måste skydda, säger Inger Näslund, expert på havs- och fiskefrågor på WWF.

 

Läs vilka butiker och restauranger som säljer ål på WWF:s webbplats.

Källa: WWF

Mer att läsa