Gå till innehållet

Uppdaterat: Ägg och fåglar jagas med helikopter

Fågelägg på Göteborgs Naturhistoriska museum. Foto: Erik Hansson

Fågelägg på Göteborgs Naturhistoriska museum. Foto: Erik Hansson

Uppdaterat: Birdlife Sveriges informationsansvarige, Anders Wirdheim delar inte polisen i Norges uppfattning om att det är stora pengar i äggsamlande:
– De svenska och brittiska utredningarna kom snarare fram till att det inte fanns särskilt mycket pengar (i alla fall inte i form av handel) utan att det snarare handlade om ett nästan sjukligt samlande där man framför allt bytte äggkullar med varandra. Att sedan en samlare av detta slag satsar tusenlappar på att hyra helikopter för att komma åt fjälluggla kan kanske jämföras med någon som lägger åtskilliga miljoner för att få en Zorn-tavla i sin ägo, skriver Anders Wirdheim på vår Facebook-sida.

Han menar också att nyheten från NRK och den norska polisens uttalande är något av en rundgång och framför allt handlar om de fall som redan är kända.

Ursprunglig nyhet: 
Polisen i Öst-Finnmark i Norge har uttalat sig om att den illegala plundringen av ägg och fåglar i Norge är välorganiserad.

– Det är stora pengar i att köpa och sälja ägg och levande fåglar. Vi tror dessvärre att det här bara är toppen av isberget vi känner till, säger miljökoordinator Kai Broks på Öst-Finnmarks polisdistrikt.

Kai Broks menar att polisen har en nästan omöjlig uppgift att stoppa denna form av brottslighet.

Dag Gjerstad på Norsk ornitologisk forening i Finnmark berättar att de känner till fall där helikopter använts för att komma fram till revir som ligger långt från vägar och att bland annat fjällugglor drabbats. Dag uppmanar folk att vara uppmärksamma på aktiviteter som kan ha samband med artskyddsbrott.

– Norge har ju ett internationellt ansvar för att värna de arter som vi har här och när speciellt rödlistade arter är så åtråvärda så måste vi se upp, säger Dag Gjerstad.

I somras inleddes en rättegång mot en finsk man som hade 10 000 ägg i sitt hem, bland annat ägg från just Öst-Finnmark i Norge. I Sverige dömdes nyligen en man till ett års fängelse för att ha samlat på fågelägg.

Källa: NRK

Mer att läsa