Gå till innehållet

Afrikanska elefanter kan vara utrotade om sex år

Afrikansk elefant. Foto: Kristian Littke

Afrikansk elefant. Foto: Kristian Littke

Om tjuvjakten fortsätter i oförminskad styrka så kommer de afrikanska elefanterna vara helt utrotade om bara sex år. Det är den rutinerade parkvakten och miljökämpen Rory Young “helt övertygad” om. Han har jobbat i över 20 år som parkvaktare i Afrika och spenderat de senaste åren med att försöka stoppa det utbredda tjuvskyttet av elefanter. Han startade organisationen Chengeta Wildlife, som tränar och utrustar parkvakter och han reser runt i Afrika för att övertyga regeringar om att de måste tillsätta anti-tjuvjaktskampanjer.

Under 2013 dödades fler än 35 000 elefanter i Afrika för sitt elfenben, som blir till smycken och souvenirer för framför allt den asiatiska marknaden. Priset på elfenben i Kina har dessutom tredubblats de senaste fyra åren vilket gjort tjuvjakten ännu mer lukrativ och tjuvjägarna använder brutala metoder för att fälla elefanter. Förutom att skjuta dem, används även fällor och förgiftning av hela vattenhål.

Rory Young menar att läget är riktigt illa i kända områden som i Kenya och Sydafrika, men i länder som Mali, Centralafrikanska republiken, Kongo-Kinshasa och Mozambique är läget “desperat” och elefanter blir helt enkelt “utplånade”.

– Det här handlar inte bara om en grupp. Det är inte bara afrikanska tjuvskyttar, det är inte bara Kina, det är alla. Det krävs att regeringar i Afrika verkligen gör något mot tjuvskyttar och ett utbildningssystem som förklarar för skolbarn och bybor att det är fel. Samma sak gäller folk i Asien som köper produkterna. Det borde inte vara enkelt att köpa elfenben, säger Rory Young.

Källa: Huffington Post

Mer att läsa