Gå till innehållet

Affärsman avverkade kommunens strandskog för att få havsutsikt

Tylösand. Arkivfoto: Jonas Ericsson, CC BY 3.0

Åklagaren yrkade på fängelsestraff och kommunen ville ha 20 miljoner kronor i skadestånd av affärsmannen som låtit avverka nästan 500 träd framför sin strandtomt i Tylösand. Men Halmstad tingsrätt dömde honom bara till böter och skadestånd på en bråkdel av beloppet.

P4 Halland rapporterar att mannen frias från åtalet om grov skadegörelse och döms istället för anstiftan av grov skadegörelse till en halv miljon kronor i skadestånd och 200 000 kronor i böter.

Halmstad kommun hade krävt 20 miljoner i skadestånd och åklagarna yrkade på fängelsestraff. Hallandsposten rapporterar att det var “snubblande nära” att han dömdes till fängelse, men istället blev det en halv miljon kronor i skadestånd och 200 000 kronor i böter. Hans företag ska även betala en miljon kronor i böter. Affärsmannens advokat kommenterar till P4 Halland:
– Jag är naturligtvis väldigt glad för min klients räkning, säger mannens advokat Lars Kruse.

Det blev med andra ord inte speciellt kostsamt för klienten att ordna havsutsikt från sin tomt och förstöra områdets höga naturvärden. Träden som togs ned var en blandskog av långsamtväxande träd eftersom växtplatsen är mycket mager med ett tunt jordlager, kraftiga vindar och saltstänk från havet. Kommunen skriver att området “har höga biologiska värden och att den olovliga nedtagningen kraftigt skadat dessa värden”.

– Tas ett gammalt träd ner är det antingen väldigt dyrt att ersätta eller så tar det många år att återskapa de värden trädet gett. Vegetationen i det här fallet är även viktig för småvilt och fåglar då den utgör häckningsplatser, gömslen och matförråd. Den utgör även ett viktigt erosionsskydd, säger Sofia Warpman, stadsträdgårdsmästare.

Det är ännu inte klart om åklagarna tänker driva frågan vidare i högre instans.

Källor: P4 Halland och Halmstad.se

Mer att läsa