Gå till innehållet

99,94% av klimatforskare är överens: mänskligheten orsakar klimatförändringar

Översvämning i Peru 2012. Foto: Aufgang, CC BY-SA 3.0, 

Det brukar påstås att 97 procent av klimatforskarna anser att mänskligheten orsakat klimatförändringarna. Det stämmer inte. I själva verket är det hela 99,94 procent. Det är vad man kan kalla koncensus.

Genom att gå igenom över 54 000 artiklar mellan år 1991 och 2015 kom forskaren James Powell fram till att hela 99,94 procent av forskarna är överens om att det är mänskligheten som ligger bakom klimatförändringarna. Den tidigare siffran på 97 procent, som räknades ut 2013, stämmer inte.

LÄS ÄVEN: • Kraftigt ökad oro för klimatförändringar och miljöförstöring

Huruvida det är tre procent eller i stort sett ingen som tror att mänskligheten inte har med klimatförändringarna att göra har stor betydelse menar James Lawrence Powell.

LÄS ÄVEN: • Klimatförändringar slår hårt mot artrika områden

– Det har betydelse eftersom inom vetenskapen rycker vi inte på axlarna när det finns två olika resultat. Vi försöker ta reda på vad som är korrekt. Det har också betydelse eftersom det är att ge klimatforskningsförnekare ett farligt fotfäste om allmänheten tror att tre procent av klimatforskarna inte tror på mänsklighetens inblandning i den globala uppvärmningen, säger han.

LÄS ÄVEN: • Sverige lägger 30 miljarder kronor per år på klimatskadliga subventioner

I själva verket är forskarvärlden mer överens i den här frågan än i så gott som någon annan fråga. Den globala uppvärmningen påverkas av människan.

Källa: Sage Journals

Mer att läsa