Gå till innehållet

90 procent av världens havsfåglar har ätit plast

Ljusryggig albatross. Foto: David Cook via Flickr https://www.flickr.com/photos/kookr/

Ljusryggig albatross. Foto: David Cook via Flickr 

Ungefär 90 procent av världens havsfåglar har ätit plast och har sannolikt kvar delar i magen enligt en ny studie som också menar att med den takt vi släpper ut plast i haven kommer det hittas i alla havsfåglar år 2050.

På 1960-talet visar data att ungefär fem procent av fåglarna hade skräp i sina magar. Idag är den siffran ungefär 90 procent. Varje år hamnar ytterligare åtta miljoner ton plast i haven och forskarna bakom rapporten räknar med att i stort sett alla (99 procent) havsfåglar kommer ha plast i sina magar år 2050. Enda sättet att minska den risken är att mindre plast hamnar i haven.

Det är dock inte i de enorma “öarna av plast” som utgör störst hot för havsfåglarna. Istället är det haven på södra delen av jordklotet, nära Australien, Sydafrika och Sydamerika, som utgör högriskområdena. Det är nämligen där flest havsfåglar ses.

– Ett orört hav finns inte längre, säger Dr Van Sebille, en av studiens författare som jobbar på Imperial College London. Alla hav är nu fyllda med plast. Även oväntade hav har numera en hel del plast och om det är där fåglarna finns så är det där skadan sker.

Läs mer:
Kartläggning av de enorma mängderna plast i haven
Uppspolad vitnosdelfin dog av plast i magen.
Dvd-fodral dödade starkt hotad val.
Bohuslän bland de skräpigaste kusterna i Europa.
Mikroplaster i Östersjön “obehaglig” påverkan på fisk.

Källa: BBC och PNAS

Mer att läsa