Gå till innehållet

90 döda elefanter upptäckta nära populärt naturområde

Afrikansk elefant. Foto: Geir Kiste, CC BY-SA 3.0, 

87 elefantkadaver har hittats nära ett känt naturreservat i Botswana. Alla har dödats den senaste tiden och naturvårdare säger till BBC att det kan vara den största upptäckten av tjuvjakt på elefanter i Afrikas historia.

De döda elefanterna upptäcktes av organisationen Elephants Without Borders.

– Jag är chockad. Omfattningen är den överlägset största jag sett eller läst om någonstans i Afrika hittills. När jag jämför det här med data från den stora elefanträkningen som jag genomförde 2015 har vi minst det dubbla antalet nyligen tjuvskjutna elefanter jämfört med någon annanstans i Afrika, säger Mike Chase från organisationen till BBC.

Förr fanns det en välfungerande anti-tjuvjaktsstyrka i Botswana som skyddade en av världens största elefantpopulationer. Sedan nya presidenten Mokgweetsi Masisi tillträdde i maj har dock skyddet försämrats och antalet räder i landet av tjuvjägare har ökat. Det senaste fyndet av 87 elefanter gjordes dessutom nära ett reservat som är populärt för naturturism. Nu uppmanas landets styrande att ta problemet på allvar.

LÄS ÄVEN: • Chockerande minskning av rovfåglar i Botswana

Det är inte den enda dystra utvecklingen för Botswanas djurliv. En stor inventering av landets fågelliv har nyligen genomförts. Jämfört med för 20 år sedan har nästan hälften av rovfåglarna minskat i antal med mer än hälften och vissa flyttfåglar har helt försvunnit. Detta trots att inventeringen gjordes i en av Afrikas sista stora vildmarker.

Källa: BBC

Mer att läsa