Gå till innehållet

80-årig kvinna vräks för att ha matat fåglar

Skrattmås. Foto: Jonathan Stenvall http://www.natursidan.se/nyheter/naturfotograf-jonathan-stenvall/

Skrattmås. Foto: Jonathan Stenvall 

En kvinna i 80-årsåldern kommer att vräkas från sin lägenhet i Tranås, enligt en dom i Svea Hovrätt som inte kan överklagas. Anledningen till vräkningen är att hon matar fåglar på balkongen. Konflikten har pågått i många år.

Redan 2008 var ärendet uppe i hyresnämnden som beslöt att hon skulle tvingas flytta. Kvinnan överklagade till Göta hovrätt som gick på hennes linje. 2010 förbjöd miljöförvaltningen kvinnan att mata fåglar på sin balkong på högsta våningen.  Eftersom det fortsatte komma mås- och kråkfåglar till kvinnans balkong togs ärendet upp igen, även om kvinnan nekade till att ha fortsatt mata. 2012 dömde hovrätten återigen att kvinnan skulle få bo kvar, detta eftersom de inte tyckte det gick att bevisa att hon matade fåglar.

I år var ärendet uppe i Svea hovrätt som nu alltså går på hyresvärdens linje. Kvinnan vräks får sin lägenhet och ärendet går inte att överklaga.

I domen står att “utfodringen görs i sådan omfattning att alla andra i huset och bostadsområdet blir lidande” och att “balkonger, fönsterbläck, fönster och bilar ständigt blir nedsmutsade och att fåglarna (skator, duvor, skrattmåsar och trutar) för mycket oväsen när de uppehåller sig vid lägenheterna”.

Källa: Tranås Tidning

Mer att läsa