Gå till innehållet

60 manifestationer i Sverige på globala klimatstrejken 25 september

Bild från Fridays For Future-strejken 24 maj 2019. Foto: Erik Hansson

Den 25 september är det återigen dags för en global klimatstrejk. Det blir den första som den internationella klimatrörelsen Fridays For Future anordnar sedan pandemins utbrott. Strejkerna kommer anpassas för att göras riskfria.

När coronavirusets globala spridning eskalerade tidigt i vår beslutade Fridays For Future att ställa in alla fysiska manifestationer tillsvidare.

– Beslutet togs för att i en kris förändrar man sitt beteende och agerar för samhällets och sina medmänniskors bästa. Det är dags att göra samma sak för klimatkrisen och det är mer brådskande än någonsin, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

I Sverige kommer strejkerna den 25 september genomföras utanför kommunhus runt om i landet och anpassas för att göra så coronasäkra som möjligt. Hittills planeras aktioner i ungefär 60 kommuner (se alla som deltar via den här länken).

– Med den här strejken vill vi visa våra politiker att vi är enade över hela landet. Att oavsett vart vi bor vill vi att våra kommuner och regering ska ta ansvar för Sveriges utsläpp och bidragande till de konsekvenser som redan idag drabbar personer i andra länder, säger Andreas Magnusson, 16 år.

Strejkerna kommer anpassas efter rådande rekommendationer i det aktuella landet och exempelvis Filippinerna, Tyskland, Costa Rica, Uganda och Serbien kommer ha corona-anpassade fysiska strejker medan Fridays For Future-grupper i andra länder kommer delta digitalt, exempelvis Argentina, Brasilien och Indien.

• Se alla strejker hos Fridays For Future

Mer att läsa