Gå till innehållet

58 forskare om hur Afrikas lejon ska bevaras

Lejon (American Museum of Natural History). Foto: Erik Hansson

Lejon (American Museum of Natural History). Foto: Erik Hansson

Craig Packer är chef för ett forskningscenter för lejon på Minnesotas universitet. Han har spenderat 35 år med fältstudier på Serengetis stäpper och han är övertygad om att det bara finns en lösning för att rädda Afrikas minskande lejonpopulation – stängsel.

– Verkligheten måste tränga sig på, säger han. Lejon och elefanter är de mest hatade arterna i Afrika utan någon konkurrens. De förstör grödor och tar tamdjur och i vissa fall, när det gäller lejonen, äter de faktiskt människor.

Tidigare i mars argumenterade Packer tillsammans med 57 andra lejonforskare och naturvårdare i en artikel i Ecology Letters att det bästa sättet, både ekonomiskt och med hänsyn till naturvård, att rädda lejonen är att stängsla in dem och hålla dem undan från människor och tamdjur.

Av de 58 artikelförfattarna är Packer kanske den mest övertygade stängselpropageraren även om alla skrivit under på att det är en väldigt viktig åtgärd. Luke Hunter är chef på organisationen Panthera och han delar Packers åsikt att stängsel hjälper bevarandet av lejonen eftersom det är väldigt svårt att vara beroende av tamdjur i närheten av lejon. Men Hunter menar att andra lösningar inte har utvärderats ordentligt. Dessutom menar han att det fortfarande finns enorma områden med vildmark i Afrika där konflikter mellan människor och lejon ännu inte är ett problem.

Att stängsla in stora områden är ett billigt sätt att bevara lejonen i ett långt perspektiv, men väldigt dyrt i ett kort. Att stängsla in området Selous Game Reserve i Tanzania, som bara är ett av flera lejonområden i landet, skulle kosta ungefär 210 miljoner kronor. Men det är, enligt Craig Packer en nödvändig kostnad för att ta hänsyn till den mänskliga populationens behov.

Källa: NY Times

Mer att läsa