Gå till innehållet

5000 skolelever forskar om hösten

Höstlöv. Foto: Erik Hansson

Höstlöv. Foto: Erik Hansson

Över 5000 skolelever från Kiruna i norr till Ystad ska hjälpa forskare att förstå hur klimatet påverkar hösten. 

Hur påverkas träd och skogar av ett förändrat klimat? Blir träden mer aktiva under hösten och växer därmed längre? Det ska 5000 skolelever i det “landsomfattande massexperiment” Höstförsöket hjälpa forskare vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) att ta reda på genom att rapportera in när lövträden i deras närhet blir höstfärgade.

– Det har också kommit nya forskningsresultat där man påstår att lövsprickningen på våren påverkar när höstlövsfärgerna dyker upp. Det skulle ge en helt annan effekt än vad vi tidigare tänkt oss för höstfaserna, säger Kjell Bolmgren från SLU som leder massexperiementet Höstförsöket.

Mycket av klimatforskningen har skett på vad som händer på våren. Det verkar dock som att klimatet påverkar växter på olika sätt. Vissa förlänger växtsäsongen medan andra inte verkar påverkas alls. Variationen gör det svårt för forskare att förutsäga hur trädens tillväxt och skaderisker påverkas. Förhoppningen är därför att skolelevernas observationer kan bidra till forskarnas underlag.

– Hösttecknen är lika viktiga som vårtecknen, och eftersom en del var med och rapporterade in lövsprickning i våras får vi en unik möjlighet att testa de nya påståenden som gjorts om kopplingen mellan vår- och höstfaserna, fortsätter Kjell Bolmgren.

Läs mer om projektet på Naturenskalender.se.

Källa: SLU

Läs mer

Mer att läsa