Gå till innehållet

50 nya spindelarter upptäckta i Australien

Hoppspindeln Saliticidae Jotus sp. nov. cf auripes kan hoppa upp till 50 gånger sin egen längd. Foto: R. Whyte

Under en två veckor lång inventering av vildmark i Australien lyckades 23 forskare och parkvakter hitta 50 nya spindelarter.

Spindlarna mäter allt från en nagel på bredden till större arter vars ben når runt en människas ansikte. Det hittades också dykspindlar, hoppspindlar och en ny art påfågelspindel  som dansar för att locka till sig honor.

Spindelinventeringen är en del av expeditioner som kallas Bush Blitz och som finansieras av Australiens regering, samt BHP Billiton Sustainable Communities och Earthwatch. De 34 expeditionerna som hittills gjorts har sammanlagt upptäckt 1200 nya arter, varav 201 är spindlar. Nu är antalet spindlar i Australien ungefär 3500, men det beräknas finnas upp till 15 000 arter till som inte identifierats.

En av de nya spindelarterna, Zodariidae Habronestes, äter myror. Spindeln härmar myror för att kunna jaga dem utan att bli upptäckt. Foto: R. Whyte

Forskarna hoppas nu att det artrika området som de inventerade ska skyddas och att de kan fortsätta undersöka några av spindlarna, som exempelvis en spindelart som upptäcktes kunna hålla andan under lång tid.

Källa: National Geographic och Bush Blitz

Mer att läsa