Gå till innehållet

49 miljoner kronor i böter och förstört skepp för tjuvfiskare

Fiske (bilden har inget med skeppet eller det illegala fisket i artikeln att göra). Foto: C. Ortiz Rojas, Public Domain.

Norge anmälde ett fiskefartyg som misstänktes för omfattande organiserat tjuvfiske till Interpol. Nu har skeppet förstörts och företaget som ägde det får böta 49 miljoner kronor, tack vare ett internationellt samarbete.

Tjuvfisket upptäcktes i september 2013. Norska myndigheter tipsade polisen och fiskerimyndigheterna i alla Interpols 190 medlemsländer om att fartyget “Snake” misstänktes för omfattande illegalt fiske i Antarktiska oceanen.

LÄS ÄVEN: • Stor andel av fisken vi äter är felmärkt och kan vara rödlistad

Genom ett internationellt samarbete lyckades indonesiska myndigheter beslagta fartyget, som förstördes i februari 2016. Fartyget var statslöst, men kunde spåras till företag i Spanien och Singapore. Spanska myndigheter undersökte saken vidare och nu har den spanska fiskerimyndigheten gett personerna med ägarintressen i båten böter på 49 miljoner och 15 års fiskeförbud.

LÄS ÄVEN: • Artificiell intelligens med ansiktsigenkänning ska bekämpa illegalt fiske

– Tiden när illegala aktörer kan verka fritt på haven är förbi. Den norska modellen för samarbete över gränserna och mellan myndigheter ger tydliga resultat. Jag hoppas att fler länder kommer att bidra till att stärka detta samarbete, säger Norges fiskeminister Per Sandberg.

Källor: Regeringen.no via Fiskejournalen

Mer att läsa