Gå till innehållet

40 procent färre giraffer på bara 15 år

Giraffer. Foto: Marie Mattsson

Giraffer. Foto: Marie Mattsson

Medan hoten mot tigrar, elefanter och noshörningar är väldokumenterade och välkända hos allmänheten har giraffer något i skymundan börjat närma sig ett kritiskt skede. På bara 15 år har populationen minskat med över 40 procent enligt Giraffe Conversation Foundation (GCF). 

I dagsläget finns det ungefär 80 000 giraffer kvar, jämfört med 140 000 för 15 år sedan och jämfört med ungefär 450 000 afrikanska elefanter. Anledningen till att girafferna minskat så kraftigt är framför allt förluster av levnadsmiljöer, alltför intensiv jakt och tjuvskytte.

Giraffernas situation är troligen mindre känd än elefanternas och enligt John R Platt på Scientific America har det de senaste tio åren skrivits mindre än hälften så många forskningsrapporter om giraffer (70) jämfört med afrikanska elefanter (160).

Det finns också betydligt minde resurser i arbetet för att rädda girafferna. Organisationen GCF fick sin första heltidsanställda nu i höstas – Julian Fennessy – och enligt honom är girafferna något bortglömda och mer hotade än vad som är allmänt känt.

De kommande åren kommer vara kritiska för giraffer enligt Julian, som också sitter med i IUCN:s giraffspecialistgrupp. Just nu jobbar man med att ta fram data för att beräkna ett exakt antal av alla giraffer och de nio underarterna. När det är klart kan giraffens status uppdateras på IUCN:s rödlista. I dagsläget anses giraffpopulationen vara livskraftig, men två underarter står listade som “hotade” på rödlistan. Julian tror att fler underarter kommer stämplas som hotade inom de närmaste åren och därmed också leda till att folk får upp ögonen för dessa ståtliga djur.

Källa: Science America

Mer att läsa