Gå till innehållet

40 nya naturreservat i Västerbotten under 2017

Tidig morgon vid Brännåker, Blaikenfjället. Foto: Eva Mårtensson from Högland, Dorotea, Sweden – Early morning on Brännåker via Flickr, CC BY 2.0,

De två senaste årens historiskt höga anslag till länsstyrelserna för att skydda värdefull natur har gett resultat på olika håll i landet. I Västerbotten fattades under 2017 hela 40 beslut om naturreservat, omfattande sammanlagt 28 000 hektar.

De nya resurserna som satsats på att skydda natur har bland annat gått till att ersätta markägare för nya naturreservat, men även till “naturum, friluftsliv, grön infrastruktur, statliga ledsystemet, åtgärder för hotade arter och skötsel av naturreservat och nationalparker”.

LÄS ÄVEN: • 8 av 10 tycker det är viktigt att skydda natur

​– Vi är mycket nöjda med årets beslut. Det handlar om värdefull natur med stor betydelse för den biologiska mångfalden. Dessutom är flera av områdena fina besöksmål för den friluftsintresserade, säger Björn Jonsson, naturvårdsdirektör på Länsstyrelsen Västerbotten i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: • Allt större intresse för att inrätta kommunala naturreservat

Tio av de 40 områdena består av utökningar av befintliga reservat och en stor del av naturreservaten kommer från ett byte där Sveaskog bytt till sig skogar från andra stora skogsbolag, men också stora områden fjällnära skog i en uppgörelse mellan Statens fastighetsverk, Naturvårdsverket och Länsstyrelsen.

LÄS ÄVEN: • Rekordmånga naturområden ska skyddas 2017

I sitt pressmeddelande lyfter länsstyrelsen i Västerbotten fem olika naturreservat.

Lagnäset, 1 km från Bjurholm, med en nybyggd hängbro och en slåtteräng som täcks av smörbollar vid midsommartid.

Avanäset, Skellefteå kommun, i form av ett stort kust- och skärgårdsområde med klipphällar, sandstränder och naturskog.

Gäddsjömyran, Vilhelmina och Dorotea kommuner, är “ett av Sveriges finaste våtmarksområden”, som nu utökats till att bli nästan 7 000 hektar stort med “ett fantastiskt fågelliv”.

Trolltjärnen, Lycksele kommun, med “dramatisk terräng och fina skogar”, samt fin utsikt över Umeälvens dalgång och sjön Trolltjärnen.

Gärdefjärden, Skellefteå kommun, en viktig rastplats för flyttande tranor, gäss och andra fåglar som nu ska restaureras och göras mer lättillgängligt.

Se en lista över alla nya naturreservat i Västerbotten här.

Källa: Länsstyrelsen

Mer att läsa