Gå till innehållet

4 döda berguvar hittade – misstänkt grovt jaktbrott

Berguv. Foto: DickDaniels via Wikimedia

Berguv. Foto: DickDaniels via Wikimedia

Uppdaterat 2014-10-24:
De tre döda fåglarna som hittades i ett stenbrott på Gotland var inte havsörnar utan berguvar, enligt BirdLife Sverige. Fåglarna var i så pass dåligt skick att de var svåra att identifiera. Ytterligare en död berguv ska ha hittats i samma område efter det. Alla fyra ska analyseras av Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA).

Tidigare nyhet 2014-10-23:
Polisen på Gotland har inlett en förundersökning om grovt jaktbrott sedan tre döda havsörnar berguvar hittats i ett stenbrott i Bungenäs på norra Gotland.

– Fåglarna var lite murkna kan man säga, eller förruttnade, men vi misstänker att det är havsörn. Eftersom man hittat tre fåglar på samma plats så kan det inte handla om en naturligt dödsorsak, säger Hans Thulin till Helagotland.se.

Berguvarna misstänks ha dödats och har skickade till Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, för analys. Hans Thulin är miljöbrottsutredare vid Gotlandspolisen och säger att det “inte är otänktbart att någon skjutit ugglorna och sen lagt dem i stenbrottet, där man inte trodde att de skulle hittas”.

– Att tre stycken skulle lägga sig ner och dö på samma ställe i ett stenbrott verkar ju inte så troligt. Det finns ett rovdjurshat bland vissa människor och vi har fått in örnar förut med blyhagel i sig, så det är inte otänkbart att någon irriterat sig på dem och sedan gjort sig av med dem, berättar Hans Thulin.

I dagsläget finns det ingen misstänkt för brottet och först och främst behöver dödsorsaken fastställas av SVA. Om de dödats väntar hårda straff eftersom havsörnar hör till kronans vilt.

–Det blir fängelse på minst ett år, det kan jag säga utan att slå upp det. Det kan till och med handla om upp till fyra år, säger Hans Thulin.

Källa: P4 GotlandHelagotland.se och BirdLife Sverige

Mer att läsa