Gå till innehållet

Över 15 000 forskare: Klimataktivisterna har rätt

Skolstrejk för klimatet varje fredag i Stockholm. Strejken har pågått sedan augusti 2018. Foto: Erik Hansson

“Jag gör min läxa när ni gör er” – med sådana plakat har tiotusentals skolbarn den senaste tiden protesterat i Belgien mot att alldeles för lite görs för att motverka klimatkrisen. Nu har över 3600 forskare i Belgien och över 12 000 forskare i Tyskland, Österrike och Schweiz skrivit ett öppet brev med ett tydligt budskap – klimataktivisterna har rätt.

Medan strejken i Sverige är utbredd till stora delar av landet, med över 100 deltagande platser vissa fredagar, har strejkerna i Belgien varit koncentrerade och tiotusentals har strejkat samtidigt. I december hölls till exempel en klimatdemonstration med över 65 000 personer. Arrangörerna har berättat att de kommer fortsätta till de är säkra på att deras röster hörts.

LÄS ÄVEN: • Krönika: Nu är det väl miljörevolution på gång?

Nu har 3600 belgiska forskare skrivit ett öppet brev till stöd för rörelsen:
– I egenskap av forskare och baserat på vetenskapliga fakta deklarerar vi att klimataktivisterna har rätt, skriver de.

LÄS ÄVEN: • Extinction Rebellion startar internationellt uppror för att stoppa ekologisk kris

Även forskare i Tyskland, Österrike och Schweiz har skrivit under ett upprop om att klimatstrejkarna har rätt. När det här skrivs har över 12 000 forskare skrivit under uppropet. En av dem är läkaren Eckart von Hirschhausen:
– Läkare behöver påpeka när livet hotas. Klimatkrisen är en av de främsta hälsoriskerna i framtiden.

Att klimatförändringarna kommer förändra livsvillkoren för planeten i grunden är inte alarmism, det är baserat på hårda fakta, fortsätter forskarna. De menar att vi som individer kan dra ner på köttätandet och flygandet och att det krävs kollektiva, drastiska handlingar från politiker för att begränsa den globala uppvärmningen till under två, helst 1,5 grader.

Enligt Euractiv har det nu skett skolstrejker i minst 270 städer i nästan hela världen. Den 15 februari planeras en stor strejk i Storbritannien och den 15 mars är det dags för en global strejk. Fram till dess fortsätter Greta Thunberg och tusentals andra att strejka utanför kommunhus och stadshus varje fredag under parollen och hashtaggen #fridaysforfuture.

Källa: Euractiv

Mer att läsa