Gå till innehållet

3000 år sedan sist – tasmansk djävul föds i frihet i Australien

Tasmansk djävul. Foto: Aussie Ark

I fjol placerades de första djuren ut i ett inhägnat reservat i Australien. Det var första gången den tasmanska djävulen eller pungdjävulen levde vilt i landet på 3 000 år. Nu har de dessutom fått ungar vilket väcker hopp för artens fortlevnad.

Läs även:Pungdjävul tillbaka på Australiens fastland efter 3000 år

Det finns bara ungefär 25 000 tasmanska djävlar kvar i världen, vilket är en kraftig minskning från 1990-talets 150 000 individer. En av huvudanledningarna till att så många tasmanska djävlar dog var en smittsam form av cancer som slog ut upp till 90 procent av populationen.

För att säkra beståndet släpptes i fjol 26 individer ut i en 400 hektar stor inhägnat naturområde i Australien. Det är första gången en sådan insats sker och förberedelserna hade pågått i ungefär tio år. Projektet lyckades och det blev första gången på 3 000 år som det lever tasmansk djävul fritt i Australien.

Sju av dem var honor och nu har de fått ungar. Det kommer troligen födas hela 20 tasmanska djävlar i år enligt naturorganisationerna som är involverade i projektet.

– När de väl var tillbaka i det vilda så var det helt upp till dem att etablera en hållbar population och det var nervöst. Vi har studerat dem på långt håll tills det var dags att bege sig in och bekräfta födseln av våra första vilda tasmanska djävlar. Vilket ögonblick det var, säger Tim Faulkner, chef för organisationen Aussie Ark, som var involverade i projektet.

Re:wild, som också var involverade i projektet säger att det här inte bara är ett gott tecken för tasmansk djävul utan också för många andra hotade arter som kan räddas om Australien görs vildare igen.

– Tasmanska djävlar är ekosystemingenjörer som återskapar och balanserar naturen så att det gynnar andra djurarer, klimatet och människor, säger Don Church, på Re:wild.

Som topprovdjur hjälper tasmansk djävul till att kontrollera vilda katter och rävar som hotar många arter som enbart finns i Australien och som har svårt att överleva. Eftersom de är asätare så hjälper de även till med att minska spridningen av sjukdomar.

De kommande åren ska ytterligare två utsättningar av arten ske i Australien.

Innehåll från YouTube

Det här innehållet levereras från en extern tjänst. Genom att visa det accepterar du tjänstens dataskyddspolicy

Källa: https://youtu.be/_YWwLmO8Ud0

Källor: Rewild

Mer att läsa