Gå till innehållet

23 000 protesterar mot Metallicas björnjakt

Brunbjörn. Foto: Marie Gillander

Brunbjörn. Foto: Marie Gillander

Det stora hårdrocksbandet Metallica, som nyligen var i Sverige, har stött på starka protester inför deras uppträdande på Glastonbury-festivalen i Storbritannien. Både djurrättsorganisationer och många av festivalens besökare tycker att James Hetfields, bandets sångares, stora intresse för björnjakt inte passar festivalens gröna image. Det startades flera protestgrupper mot Metallicas medverkan på Glastonbury. Den största hade över 23 000 medlemmar på Facebook innan den togs bort, enligt tidningen NME. En protestlista med över 21 000 underskrifter har också startats. Festivalen har meddelat att de står fast vid sin bokning.

James Hetfield är berättarröst åt en serie filmer om jakt på kodiakbjörnar i Alaska och har blivit något av en frontfigur för denna jaktform som använder sig av pilbågar eller gammaldags gevär. Enligt protestgruppens talesman är detta en jakt som sällan leder till att björnarna dör direkt och anses därför extra plågsam mot djuren och dessutom extra farlig för jägarna.

Kodiakbjörnen lever i Alaska och är en underart till brunbjörnen. Den är känd för att bli väldigt stor och kan väga upp till 750 kilo, vilket kan jämföras med den tyngsta svenska brunbjörnen som vägde 343 kilo.

Källa: The Independent

Mer att läsa