Gå till innehållet

2,2 miljoner hektar har brunnit i Australien – hård kritik mot politiker

Skogsbrand i Australien

Skogsbrand i Australien. Foto: CSIRO, CC BY 3.0, Link

Skogsbränderna i Australien fortsätter. Med temperaturer över 40 grader på flera håll i landet och starka vindar rasar fortfarande hundratals bränder. Sammanlagt har en yta dubbelt så stor som Skåne drabbats. Landets brandmän har nu gått ut och krävt insatser mot klimatkrisen.

Brandmännen, som kämpar mot de värsta bränderna någonsin i östra Australien, riktar sina krav på insatser mot klimatkrisen och för att få mer resurser mot landets regering och menar att de blivit ignorerade. Bland annat vill brandmännen se en utfasning av fossila bränslen.

– Du hittar inte en enda klimatforskningsförnekare som håller i en brandslang, för vi vet att brandsäsongerna har blivit längre och längre och längre, säger Mick Tisbury, chef för brandkåren i Melbourne, som jobbat 30 år i yrket.

Brandmännen får stöd av klimatforskare som menar att bränderna måste bli en väckarklocka för Australiens politiker.

Sex personer och minst 2 000 koalor har hittills dött i skogsbränderna i Australien. Över 1 000 hem har förstörts i delstaten New South Wales och sammanlagt har 2,2 miljoner hektar brunnit eller brinner fortfarande. Under söndagen rasade minst 100 bränder och vissa av dem, som i Gospers Mountain, förväntas fortsätta i veckor.

Källor: SBS och The Guardian

Mer att läsa