Gå till innehållet

200 000 havsfåglar dör årligen som bifångst i Europa

Gulnäbbad lira – en av arterna som drabbas av fiskemetoder som inte är fågelsäkrade. Foto: Martina Nolte, CC BY-SA 3.0

Havsfåglar fastnar i krokar och nät som fiskare använder. Enligt BirdLife International leder detta till att över 200 000 havsfåglar dör årligen. Däribland flera hotade arter. Trots detta har inte EU med krav på fågelvänliga fiskemetoder i sitt senaste lagförslag.

LÄS ÄVEN: • Argentina inför åtgärder för att rädda havsfåglar

Den akut hotade baleariska liran och arter som gulnäbbad lira och medelhavslira fastnar ofta i europeiska fiskares nät och krokar. Troligen dör tusentals av dem årligen på detta sätt, trots att de ska vara skyddade under EUs fågeldirektiv, skriver BirdLife International. Föreningen menar att medlemsstaterna gör för lite för att skydda havsfåglarna och att det finns tekniska alternativ som har testats och som skulle minska antalet fåglar som bifångst.

LÄS ÄVEN: • Namibias nya lag räddar 30 000 fåglar om året

När nu EU-kommissionen föreslår en flerårig plan för att kontrollera fisket i Medelhavet finns det inte med några lösningar på hotet mot havets fåglar. BirdLife International kräver därför att planen ändras för att gå hand i hand med fågeldirektivet och att ytterligare forskning görs för att ytterligare anpassa fisket för att inte fåglarna ska drabbas.

Källa: BirdLife International

Mer att läsa