Gå till innehållet

17-åring misstänks för att ha skjutit berguv

Berguv i hägn. Foto: Erik Hansson

“Berguv, 120 m från bilen med salongsgeväret” skrev 17-åringen i sociala medier på bilder där han poserar med en död berguv. Nu åtalas han för jaktbrott, rapporterar P4 Kronoberg.

Händelsen inträffade i augusti 2021. 17-åringen förnekar brott och hävdar i förhör att han hittade berguven död i skogen. Men nu väcks åtal mot honom både för jaktbrott och två fall av olaga hot efter att han ska ha riktat ett oladdat jaktgevär mot en person och tryckt på avtryckaren.

Det beräknas bara finnas ungefär 560 vuxna berguvar i Sverige enligt SLU Artdatabanken och arten är rödlistad som “sårbar”. Det går dessutom dåligt för den enligt de landsomfattande inventeringar som gjordes 2019–2020. Det kan i norra Sverige bero på matbrist när vintrarna blir mildare och det bildas istäcke på marken som gör att gnagarna inte kommer åt föda. Många berguvar dör också i elledningsnätet när de kommer i kontakt med oisolerade ledningar, i kollisioner med tåg och bilar, förgiftas av råttgift eller av rester av blyammunition i bytesdjur, berättar Thomas Birkö, en av författarna till Birdlifes rapport om berguven.

Källa: P4 Kronoberg

Mer att läsa