Gå till innehållet

16-åringen som bestämt sig för att rädda ugglor

När 16-åringen Edward Haglund i Nyland utanför Långsele för några år sedan fick höra talas om att ugglorna i Ångermanland har det svårt bestämde han sig för att göra något åt det. Rapporterna om att ugglorna i landskapet hade ont om boplatser när skogsbruket fäller lämpliga boträd fick Edward att inleda ett omfattande arbete med uggleholkar.

Slaguggla. Foto: Zsombor Károlyi

Slaguggla. Foto: Zsombor Károlyi

– Det gäller att hitta rätt biotoper; slagugglor vill inte ha för tät skog, och det ska vara nära till lite öppnare marker där de lätt kan hitta sork eller skogslämmel. Ett ugglepar med ungar tar cirka 4000 sorkar per år, berättar Edward Haglund för Allehanda.

Under de senaste två åren har han tillsammans med Torsten Ångman byggt och satt upp mellan 30 och 40 holkar i landskapet så att framför allt större ugglor som slaguggla ska ha någonstans att bo. Mindre ugglor som pärluggla kan ta över gamla spillkråkebon, men slagugglan kan behöva hjälp om inte skogsbruket sparar äldre och murknande träd där bohål kan finnas. Gamla aspar har till exempel blivit sällsynta i moderna skogar, enligt Torsten Ångman.

Edward är nybliven medlem i Ångermanlands ornitologiska förening och skådar gärna efter andra fåglar. Så fort han får tid ser han till sina holkar.

– Jag vill att slagugglan ska få en gynnsam bevarandestatus. Jag försöker besöka mina holkar så ofta jag kan och hålla koll på om jag fått några häckande fåglar. Men man får passa sig, för slagugglan kan anfalla och den är inte att leka med, säger Edward Haglund.Läs mer:
Ugglor istället för bekämpningsmedel.
Eldsjälarna som hjälper göktytan.
Nya uggleholkar i välbesökt naturreservat.
Guide till ugglelyssning.Källa: Allehanda 

Mer att läsa